Събота, 20.04.2024, 08:18
Начало Регистрация RSS
Добре дошъл, Гост
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум » Логически игри » Японски шах(Шоги) » История, правила, ходове
История, правила, ходове
vankata96Date: Сряда, 26.08.2009, 20:12 | Message # 1
Творец
Group: Администратори
Messages: 113
Reputation: 30000
Status: Офлайн
Японски шах(Шоги)

Шоги, или Японски шах, е страхотен вариант на оригиналния шах измислен в Япония. Този вариант на шаха първи въвежда правилото за "спускане" (повторно вкарване в игра), което се ползва и в Шах с пленяване - взетите фигури могат отнова да бъдат поставени на игралната дъска.Шоги се играе на квадратна дъска 9х9. Всеки играч започва играта със следните фигури: 1 цар, 1 топ, 1 офицер, 2 златни генерала, 2 сребърни генерала, 2 коня, 2 копия и 9 пешки.

За разлика от западния шах, всички фигури са с еднакъв цвят и еднаква форма на неправилен петоъгълник. Принадлежността им се определя от посоката на ориентация.
Целта на играта е да се матира царя на противника, също както е и при стандартния Шах.

Движение на фигурите

Всички фигури в Шоги се местят и вземат по един и същ начин. Последните три реда от гледна точка на всеки играч се наричат зона за превръщане и когато някоя фигура (освен царя и златните генерали) достигне до тях, може да бъде превърната в съответната превърната фигура с различни начини на местене.

Как се превръщат фигури

* Когато фигура достигне до зоната за превръщане, играчът има възможност да я превърне. Ако е така, целевата превърната фигура се появява над игралната дъска и когато играчът реши да направи превръщане, той чуква върху предложената фигура. В противен случай той записва хода си без други действия.
* Спечеленото повишение (от предходната точка) може да бъде отложено за по-късен ход стига този ход започва от зоната за превръщане. Няма значение къде завършва такъв ход.
* Когато фигура достигне до ред, от който не може да се движи повече (последния ред за пешките, копията и конете или предпоследния за конете), тя трябва да бъде превърната незабавно.
* Ако превърната фигура бъде взета, тя пак става каквато е била.
* Фигура, поставена в зоната за превръщане не може да бъде превърната веднага - тя първо трябва първо да направи поне един нормален ход.

Как се спускат фигури

* Вместо да направи нормален ход, играчът може да избере една от взетите фигури (от своята страна) и да я постави на празно поле на дъската като негова фигура (подобно на Шах с пленяване).
* Не може да се постави пешка в колона, в която вече има непревърната пешка на същия играч.
* Фигура не може да бъде спусната в поле, от което тя няма ход (на последния ред за пешките, копията и конете или предпоследния за конете).
* Не е позволено да се дава шах със спускането на пешка.

Други важни правила

Играта бива спечелена когато матирате царя на противника. Поради правилото за спускане, равенството (пат) е малко вероятно.
* Непрекъснатият шах е забранен. Играчът предизвикал такава ситуация е длъжен да я прекрати.
dry


www.erepublik.com/en/referrer/vankata96
 
Форум » Логически игри » Японски шах(Шоги) » История, правила, ходове
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: