Четвъртък, 28.03.2024, 17:12
Начало Регистрация RSS
Добре дошъл, Гост
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум » Логически игри » Европейски шах » История и правила
История и правила
UnLiMiTeDDate: Четвъртък, 27.08.2009, 16:44 | Message # 1
Путрибител
Group: Администратори
Messages: 28
Reputation: 32767
Status: Офлайн
История

Шахматът, или накратко шах, е игра за двама души. За първи път шах се играе в Китай през 204-203 г. пр.н.е. като занимание на войската по време на зимен лагер. В съвременния си вариант шах се играе от XVI век. Около 1200 г., правилата на шатраджа започват да бъдат видоизменяни в Южна Европа и около 1475 г., няколко основни промени оформят играта такава каквато е позната днес. Тези съвременни правила за основните ходове са възприети в Италия и Испания. Пешките получават правото да напреднат с две полета при първия им ход, докато офицерите и дамите придобиват съвременните си способности. Дамата заменя по-ранната шахматна фигура „везир“ към края на 10 век, и до 15 век става най-силната фигура. Тези нови правила бързо се разпростират из Западна Европа, с изклячение на правилата за пат, които са финализирани през ранния 19 век. За да се различава от предците си, тази версия на правилата е понякога посочавана като „западен шахмат“ или „международен шахмат“.
Писмени работи за теорията как да играем шахмат започват да се появяват през 15 век. Най-старата оцеляла печатна шахматна книга Repetición de Amores y Arte de Ajedrez от испанския духовник Луис Рамирес де Лусена е публикувана в Саламанка през 1497 г.

Правила

Шахматът се играе върху квадратна дъска, която е разделена на 64 квадратчета. Условно цветът на 32 от тези квадратчета е бял, а на другите 32 — черен. Цветовете на полетата се редуват, като се изисква първото поле отляво на първия ред от страната на всеки играч да е черно. Всеки играч разполага в началото с 8 пешки, 2 топа (или тура), 2 коня, 2 офицера, 1 дама (или популярно царица) и 1 цар. Целта на играта е да се създаде такава ситуация, при която е пленен царят на противника. Това се нарича мат или матиране. За да се постигне това фигурите извършват движения по дъската, наречени ходове, съблюдавайки правилата за движение на фигурите. Първи на ход са винаги белите, а след тях черните. Когато фигура от един цвят може да се премести на дадено поле, но то е заето от противникова фигура, се извършва вземане. При това действие фигурата, която е била първоначално на полето се премахва от дъската, а другата се поставя на нейно място. Вземат се само фигури на противника. За документиране на партия се използва шахматната нотация.
 
vankata96Date: Четвъртък, 27.08.2009, 20:02 | Message # 2
Творец
Group: Администратори
Messages: 113
Reputation: 30000
Status: Офлайн
applause applause applause

www.erepublik.com/en/referrer/vankata96
 
Форум » Логически игри » Европейски шах » История и правила
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: